Рейтинг користувача: 5 / 5

Активна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зірка
 

Перед тим, як думати про працевлаштування в США, потрібно знати, що для офіційної роботи іноземцю потрібно оформлення спеціального дозволу - робочої візи.

Існує кілька типів робочих віз, доступних для іноземних громадян, включаючи грін-карти (постійне проживання), тимчасові робочі візи, сезонні робочі візи і робочі візи для обміну досвідом.

Тип візи, на яку ви можете претендувати, в першу чергу залежить від виду діяльності і тривалості перебування в штатах.

У даній статті наведена інформація про кожен тип робочої візи в США, а також інформація про те, як подати заяву на візу. Важливо відзначити, що ці вимоги можуть змінитися в будь-який час, тому ми надали посилання на державні ресурси, які в будь-який момент будуть найбільш надійним джерелом оновленої інформації про обмеження, квоти і керівні принципи щодо заяв на отримання зеленої карти і віз.

 

Робочі візи в США

 

 

Що таке робоча віза в США і навіщо вона потрібна? Робоча віза - це документ, який дає дозвіл на роботу в Сполучених Штатах. Перед відвідуванням, роботою або імміграцією в США громадянин іноземної держави зазвичай має спочатку отримати таку візу.

Однак, слід пам'ятати, що просте наявність робочої візи не гарантує вам в'їзд в США. Тим не менш, це означає, що консульська посадова особа в посольстві або консульстві США вирішило, що ви маєте право на в'їзд для конкретної мети, зазначеної у візі. Візи отримують в посольстві або консульстві США в Україні.

 

Зелена карта США (Green Card)

 

 

Володар Зеленої карти може офіційно працювати в США. Існує також програма лотереї, яка надає обмежену кількість грін-карт для відібраних претендентів.

Тим не менш, деякі категорії вимагають перевірки Міністерством праці США того, що вакансія, на яку ви претендуєте не може бути зайнята американцем.

Крім того, існують спеціальні категорії вакансій, які можуть дозволити вам отримати візу на підставі вашої нинішньої або попередньої роботи. Наприклад, перша перевага (EB-1) - це пріоритетні працівники, в тому числі «іноземні громадяни з видатними здібностями в науці, мистецтві, освіті, бізнесі або легкій промисловості; видатні професори і дослідники; або деякі багатонаціональні менеджери і керівники».

Департамент громадянства та імміграції США пише більш докладно про те, як подати заяву на отримання Green Card.

 

Лотерейні програми Green Card

 

Щорічна програма лотереї «Зелена карта» (Diversity Immigrant Visa Program) надає потенційним іммігрантам можливість отримати статус постійного легального резидента США. Ця програма проводиться щороку і надає 50 000 «Зелених карт» заявникам, випадково обраним в процесі лотереї.

Право на участь обмежена для вихідців з деяких країн (список країн). Менше одного відсотка заявників відбираються для проходження процесу, який включає перевірку даних.

 

Детальніше про лотереї читайте в статті «Лотерея «Green Card»

 

Візи з обміну досвідом

 

 

Не імміграційна Віза J-1 надає безмежні можливості для іноземних кандидатів, бажаючих подорожувати і отримувати досвід в Сполучених Штатах. Багатогранні програми дозволяють іноземним громадянам приїжджати в США для навчання, вивчення, проведення досліджень, демонстрації спеціальних навичок або отримання освіти без відриву від виробництва від декількох тижнів до декількох років.

Не імміграційні візи (J) надаються особам, допущеним до участі в робочих і навчальних програмах обміну досвідом.

За інформацією держдепу США, категорії осіб, що підходять для даного типу візи, включають помічників по господарству, консультантів, студентів коледжів, інтернів, лікарів, професорів, науковців, викладачів і стажистів.

 

Тимчасові робочі візи (несільськогосподарського призначення)

 

Тимчасові несільськогосподарські візи США (H-2B) доступні іноземним працівникам в разі, якщо вакансії не займають американці.

Візи H-2B зазвичай використовуються для робочих місць, які є тимчасовими, але не сільськогосподарськими, наприклад, для роботи на лижних або пляжних курортах, готелях, в сезонних парках розваг.

Існує обмеження, яке в даний час складає 66 000 чоловік на рік. Дізнайтеся більше про поточні вимоги та обмеження в Департаменті громадянства та імміграції США.

 

Тимчасові робочі візи (кваліфіковані робітники)

 

 

Не імміграційні візи США H1-B призначені для кваліфікованих, освічених людей, зайнятих в спеціалізованих професіях. Віза H1-B дозволяє іноземним працівникам тимчасово працювати на конкретного роботодавця в Сполучених Штатах.

Щоб подати заяву, ви повинні мати підписаний договір між працівником і роботодавцем, працювати за певною спеціальністю і отримувати заробітну плату, що перевищує середню заробітну плату по цій спеціальності. Існує обмеження в 65 000 віз H1-B, що випускаються щороку. Веб-сайт USCIS містить останні інструкції і форми для віз H1-B. 

 

Сезонні візи для сільськогосподарських робіт

 

 

Сезонні сільськогосподарські робочі візи США (H2-A) доступні для іноземних сільськогосподарських працівників для роботи в Сполучених Штатах на сезонної або тимчасовій основі за умови нестачі американських працівників. Щоб дізнатися більше про процес і вимоги програми, відвідайте веб-сайт USCIS.

 

Право на роботу в Сполучених Штатах

Коли ви отримаєте відповідну візу, вам потрібно буде отримати дозвіл на роботу (документ про дозвіл на працевлаштування (EAD), щоб довести, що ви маєте право на роботу в Сполучених Штатах.

Деякі іноземні громадяни, які перебувають в Сполучених Штатах, можуть подати форму I-765 «Заява на отримання дозволу на працевлаштування», щоб запросити дозвіл на працевлаштування і документ про дозвіл на працевлаштування (EAD). Інші іноземні громадяни, яким надається статус дозволяє їм працювати в Сполучених Штатах без обмежень, можуть також використовувати Форму I-765, щоб подати заяву в Службу громадянства та імміграції США (USCIS) для отримання EAD.

Форми для заповнення заяв на отримання дозволу на роботу в США є на сайті імміграційного департаменту.

 

 

 

Читайте також: Як пройти медогляд для візи США?

 

 

Підготовлено за матеріалами статті.

IMAGES: PIXABAY