Рейтинг користувача: 5 / 5

Активна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зірка
 

Як отримати візу в Чехію для українців? Як оформити довгострокову робочу візу в Чехію? Чим відрізняється оформлення робочої візи до Чехії для українців і росіян? Де почитати інформацію на форумі? Як зареєструватися на Visapoint або реєстрація в системі ВІЗАПОІНТ.

Робоча віза в Чехію 2019

 У загальних рисах процедура легальної трудової міграції в Чехію виглядає наступним чином:

Здобувач знаходить відкрите робоче місце на чеському ринку праці.

Зв'язується з роботодавцем і проходить співбесіду.

Обговорюються деталі і підписується трудовий контракт.

Оформляється дозвіл на роботу і відкривається робоча віза.

Іноземний працівник приїжджає і отримує дозвіл на проживання в Чехії (карту працівника, блакитну карту).

На перший погляд нічого складного, але насправді існує маса «підводних каменів» і вимог. Робоча віза в Чехію для українців чи росіян стає доступною тільки після повної відсутності претендентів на вакансію серед чехів і європейців мінімум протягом місяця.

При цьому робоче місце знаходиться у відкритому доступі і активно рекламується. Крім того, роботодавець зобов'язаний гарантувати іноземцю рівень заробітної плати і умови праці на рівних умовах з чеськими громадянами.

Далеко не кожна компанія в Чехії готова витрачати час і нести інші ризики, пов'язані з наймом здобувача з-за кордону. Одним словом, роботодавець повинен бути дуже зацікавлений в навичках іноземця, який, в свою чергу, зобов'язаний мати достатню кваліфікацію і рівень освіти.

Велика конкуренція ще більше ускладнює завдання. Іноді рятують спеціальні квоти для працівників з третіх країн, наприклад, для українців, які дозволяють фахівцям дефіцитних для чеської економіки професій порівняно швидко і легко отримати робочу візу в Чехію.

 Дозвіл на роботу і робоча віза

Для того щоб оформити робочу візу в Чехію необхідно попередньо отримати спеціальний дозвіл на роботу в крайовому відділенні Департаменту з працевлаштування. Ця вимога відноситься до претендентів, які не зобов'язані оформляти трудову карту (карту

працівника) або не мають Блакитної карти в Чехії. Наприклад, для сезонної зайнятості терміном до 6 місяців протягом року або виконання тимчасових робіт до 3 місяців за договором.

 Способи трудової міграції в Чехію

 Заява в письмовій формі подається іноземцем особисто, представником за дорученням або роботодавцем. Останній варіант найоптимальніший. Термін дії дозволу на роботу аналогічний тривалості контракту, але не більше 2 років з правом продовження. Вартість оформлення - 500 чеських крон. Документ строго прив'язаний до роботодавця, виду діяльності та робочого місця. В іншому випадку потрібно отримати новий дозвіл.

 Трудова карта

Найбільш популярний спосіб забезпечити довгострокову зайнятість в Чехії - отримати трудову карту. Цей документ дозволяє перебувати на чеській території з метою здійснення професійної діяльності тривалий час. Трудова карта прив'язана до робочого місця, але з дозволу імміграційного відділення МВС Чехії дозволяється змінити роботодавця.

 Умови отримання трудової карти Чехії

Контракт з чеським роботодавцем.

Оклад не нижче мінімального рівня по країні (в 2018 році 12 200 крон в місяць).

Зайнятість не менше 15 робочих годин на тиждень.

Заява на трудову карту розглядається протягом 2 місяців. Адміністративний збір складає 1000 крон. Якщо рішення позитивне, здобувачеві відкривають робочу візу в Чехію. Протягом 3 робочих днів після переїзду в місцевому відділенні МВС у іноземця знімають біометричні дані і видають трудову карту. Вартість - 2500 крон. Термін дії документа обмежується тривалістю контракту, але не може перевищувати 2 років з правом продовження.

 Блакитна карта

Іноземні працівники з хорошою освітою, великим досвідом роботи і рівнем кваліфікації можуть спробувати отримати Блакитну карту в Чехію. Документ поєднує в собі право на працевлаштування і перебування в країні. Професія іноземця повинна бути досить затребувана.

 Умови отримання Блакитної карти Чехії

    • Вища освіта.
    • Трудовий контракт на 1 рік і більше.
    • Оклад мінімум в 1,5 рази, що перевищує середньорічні показники по країні.
    • Вартість, терміни видачі та процедура переїзду до Чехії з метою оформлення Блакитної карти такі ж, як і в випадку з трудовою картою (див. Вище).

  • Документи на робочу візу в Чехію

Для оформлення робочої візи до Чехії здобувач зобов'язаний зареєструватися в спеціальній системі Visapoint (попередній запис) і після цього особисто надати перелік необхідних документів в чеське консульство у своїй країні.

 Поправка:

МЗС Чеської Республіки повідомив, що система запису Visapoint і запис для подачі документів на довгострокове перебування в ЧР через систему припиняється.

У 2018 році змінено організацію праці чеських консульств і в тому, що заявники будуть подавати заявку не через Visapoint, а, наприклад, по електронній пошті. Вони будуть повідомляти ті ж самі дані: надішлють копію сторінки паспорта або інші документи. І зареєстровані e-mail будуть надходити в даний консульство. Куди замість Visapoint потрібно відправляти інформацію:

Сайт посольства Чехії в Україні https://www.mzv.cz/kiev 

Сайт посольства Чехії в Росії https://www.mzv.cz/moscow/ru/ 

 До недавнього часу будь-який іноземець, який планує перебувати в Чехії більше 90 днів, подавав заяву на довгострокову візу (тип D). Неважливо, будь то навчання в чеському вузі, робота, організація бізнесу або інші підстави.

Стандартний перелік документів на робочу візу в Чехію в 2018 році

  • Заповнений бланк заяви на візу.
  • Закордонний паспорт, виданий протягом останніх 10 років і термін дії якого мінімум на 90 днів перевищує дату закінчення візи.
  • Дві кольорові фотографії (35 х 45 мм). На зворотному боці латинськими буквами напишіть ім'я та прізвище.
  • Свідоцтво про народження та шлюб (за наявності).
  • Медична страховка з покриттям 30 тисяч євро (іноді не потрібно).
  • Довідка про відсутність судимості в країні проживання або в іншій державі, де здобувач постійно перебував протягом півроку за останні 36 місяців.
  • Документальне підтвердження підстав для видачі візи (дозвіл на роботу, трудовий договір, офіційний лист від роботодавця).
  • Відомості про наявність місця для проживання в Чехії (копія договору оренди або нотаріально завірений лист від власника квартири з гарантією надання житла іноземцеві).

Важливо. Вартість (візовий збір) довгострокової візи в Чехію (тип D) складає 2500 чеських крон (95 євро).

Вся документація надається в оригіналі, а копії завіряються нотаріально. При цьому, якщо документ виданий в Чехії, то потрібно друк місцевого нотаріуса. Після попередньої перевірки, співробітники дипломатичного відомства передають заяву і документи на робочу візу в відділення імміграції при МВС Чехії.

Кожна заявка розглядається окремо і після обробки переправляється назад. Процедура може затягнутися на термін до 4 місяців. Часто іноземців запрошують в Консульство для співбесіди або уточнення інформації. З моменту прийняття позитивного рішення робоча віза в Чехію видається протягом 3 днів.

Інтерес українців і росіян до того, щоб потрапити до Чехії на роботу і оформити довгострокове перебування, дуже високий. Тут слід підкреслити, що сьогодні немає проблем з оформленням або подачею документів на шенгенську робочу візу, на довгострокову студентську візу, на возз'єднання сім'ї або з іншою метою - крім робочої карти. Це - єдиний вид дозволу на перебування в Чехії, де шукачі з країн СНД стикаються з проблемами довгого очікування часу подачі документів.

Додатково: Зміни правил видачі чеської робочої карти для українців з 31 червня 2019 року 

 

 

Джерело: 1, 2.