Рейтинг користувача: 5 / 5

Активна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зірка
 

Подача заяви на отримання трудової карти Чехії здійснюється декількома способами: ви можете знаходитися як в Україні, так на території Чеської Республіки. У 2019 вступили в силу деякі зміни, які відображені в даному матеріалі.

Подача заяви на отримання трудової карти Чехії

 

Особисто в посольстві Чехії:

 

На території Чехії

Подати заяву на отримання карти співробітника на території ЧР можна в офісі Міністерства внутрішніх справ (МВС) ЧР, якщо ви вже знаходитеся на території ЧР на підставі візи на термін більше 90 днів або на підставі довгострокового виду на проживання для будь-якої іншої мети, відмінної від працевлаштування.

В цьому випадку ви можете подати заяву аж до закінчення терміну дії такого виду на проживання. Однак ви не маєте права подавати заяву на отримання карти співробітника, якщо ви тимчасово проживаєте на території республіки з метою отримання довгострокової візи або довгострокової візи, виданої з метою сезонної роботи.

Крім того, маючи право на отримання дозволу на довгострокове перебування, ви паралельно можете подати заяву на отримання карти співробітника, якщо ви проживаєте на території протягом 3 років.

 

 

Скільки коштує трудова карта в Чехії?

Адміністративний збір за отримання трудової карти в Чехії

 

Подача заяви на карту співробітника оплачується адміністративним збором (оплата наперед). Що стосується заяв, поданих в посольство, адміністративний збір становить 5 000 крон. Адміністративний збір оплачується в основному в іноземній валюті.

У разі подання заяви на території республіки в офісі МВС стягується адміністративний збір у розмірі 2 500 крон (тільки в безготівковій формі).

Якщо громадянин на праві тимчасового дозволу на проживання подавав заяву з 15 серпня 2017 року по 30 липня 2019 роки (адмінсбір був 1 500 крон), то перед отриманням все одно доведеться доплатити ще 1 тисячу.

 

Форма заяви на карту співробітника Чехії

 

Оформлення карти співробітника починається з подачі заяви, заповнення спеціальної форми, в якій, крім усього іншого необхідно вказати номер вакансії, згідно центральному реєстру вакансій.

Форма заяви на видачу або продовження строку дії картки співробітника (нова):

Повідомлення про зміну роботодавця, посади, переходу на іншу роботу (форма з 31.7.2019):

* Форма може бути заповнена і підписана в електронному вигляді. Крім того, вона супроводжується заявою від роботодавця про те, що іноземець має професійну компетенцію для виконання даної роботи.

 

Інші форми:

 

 

Документи на трудову карту в Чехії

  

Крім перерахованого вище, до заяви додаються такі документи.

  • Дійсний проїзний документ (закордонний паспорт).
    • Документ, що підтверджує наявність житла:
    • документ на право власності на квартиру або будинок;
    • документ про право користування квартирою або будинком;
    • письмове підтвердження власника або уповноваженого користувача квартири або будинку про згоду на проживання іноземного громадянина;
    • електронне підтвердження проживання.
  • 1 фотографія:
    • Чорно-біла або кольорова, 35 mm х 45 мм, з прямими або закругленими кутами (радіус = 3 мм +/- 0,5 мм) і товщиною від 0,13 до 0,27 мм.
    • На фотографії видно голову і верхню частину плечей людини, зверненого до камери.
    • Фотографія повинна відповідати зовнішнім виглядом людини на момент подачі заяви.
    • Мінімальна відстань між верхнім краєм голови і верхнім краєм фотографії становить 2 мм. Висота лицьової частини голови, яка утворена відстанню між очима і підборіддям, становить не менше 13 мм.
    • Фон від білого до світло-блакитного, світло-сірого кольору. Різні відтінки цих квітів є прийнятними. На фотографії не повинно бути відблисків, які могли б помітно змінити характерні риси особистості, такі як форма і розташування брів, очей, носа, рота, підборіддя і загальної форми особи. Знімок не можна ретушувати, не можна вносити будь-які інші зміни в негатив чи позитив, а також не можна обробляти зображення людини в цифровому вигляді і потім друкувати.
  • Трудовий договір (або договір про наміри, в якому сторони погоджуються укласти трудовий договір або договір про трудову діяльність в узгоджений термін).
    • Вищезазначені документи повинні містити умову, яке передбачає, що незалежно від обсягу роботи, узгоджена місячна заробітна плата не буде нижчою базової місячної мінімальної заробітної плати в Чехії і що щотижневі робочі години будуть становити не менше 15 годин.
  • Документ, що підтверджує професійну кваліфікацію для виконання бажаної роботи, якщо ця умова випливає з характеру найму.
  • Документ, що підтверджує необхідну освіту (наприклад, диплом); в обґрунтованих випадках ви повинні будете, на вимогу адміністративного органу, представити документ, що підтверджує, що ваша іноземна освіта була визнана відповідним органом ЧР.
  • Документ, що підтверджує необхідну професійну кваліфікацію, якщо така кваліфікація потрібна відповідно до інших правових нормам (наприклад, ліцензія оператора автонавантажувача або відповідні водійські права водія трамвая / автобуса і т.п.).
  • Документ, що підтверджує, що ви відповідаєте вимогам для виконання професії, званої «регульована професія», якщо ваша заява стосується цього роду професії; якщо у вас ще немає такого документа, ви повинні звернутися до відповідного органу ЧР для визнання вашої професійної кваліфікації після подачі заяви на карту співробітника. Видача картки співробітника залежить від позитивного рішення органу з визнанням. Перевірити регульовані професії в Чехії можна тут.
  • За запитом документ, аналогічний виписці з Кримінального реєстру.
  • Документ, що підтверджує виконання умов, передбачених умовами Міністерства охорони здоров'я щодо профілактики поширення інфекційних захворювань (медичний висновок). 

Якщо ваш роботодавець є агентством з працевлаштування, необхідно також представити документ, в якому є ім'я, прізвище, громадянство, дата народження, місце народження і місце проживання. Ви також повинні написати вид роботи, яку ви будете виконувати, місце роботи, назву роботодавця і зареєстрований офіс роботодавця.

Надаються тільки оригінали або офіційно завірені копії. Проїзний документ повинен бути представлений в оригіналі. Всі документи на іноземній мові повинні бути представлені в оригінальній версії і з офіційно завіреним перекладом на чеську мову. Необхідні додатки до заявки не повинні бути старше 180 днів, за винятком проїзного документа і фотографії іноземного громадянина, за умови, що вона відповідає його нинішньому вигляду.

Це також відноситься до того, що до видачі довгострокової візи з метою отримання карти співробітника (D / VR) іноземний громадянин повинен представити медичний документ про страхування подорожі і, за запитом, підтвердження оплати страхової виплати. Іноземний громадянин повинен представити цей документ не в Департамент міграційної політики Міністерства внутрішніх справ, а в посольство, і така страховка повинна бути дійсна з дати видачі візи до початку роботи (як зазначено в представлених документах).

У разі, якщо громадянин подав заяву на отримання карти співробітника на території ЧР або прибув на територію ЧР інакше, ніж за допомогою D / VR, немає необхідності подавати документи про медичну страховку на час подорожі (так як вона у вас вже точно є).

 

Читайте також:

 

Департамент міграційної політики 31 липня 2019 року