Рейтинг користувача: 5 / 5

Активна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зірка
 

Як іммігрувати з України в таку привабливу європейську країну, як Бельгія. Чи можна емігрувати до Бельгії зовсім без грошей, стартового капіталу, здаючи квартиру на батьківщині?

Що нам відомо про Бельгію?

Бельгія - невелика країна з площею близько 30 тис км², але через свою історію і географічне положення вона завжди займала важливе місце в світі.

Королівство Бельгія знаходиться в Європі, має валюту Євро.

Столиця Брюссель. Різниця в часі з Україною: 1 ч влітку, 1 ч взимку.

Офіційними мовами Бельгії є французький, фламандський і німецька мови.

Найбільш поширеною релігією в Бельгії є католицизм (приблизно 58% населення). Другою найбільш поширеною релігією в Бельгії є іслам (близько 5%).

Бельгія є державою-засновником більшості великих міжнародних інститутів, таких як Організація Об'єднаних Націй (ООН), Європейський союз (ЄС), Організація Північноатлантичного договору (НАТО), Організація з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) або Рада Європи.

 

Чому краще іммігрувати в Бельгію?

  • високий рівень життя в країні
  • соціальне забезпечення громадян
  • громадянство після чотирьох років проживання в країні (зі статусом ВНЖ в Бельгії)
  • Бельгія - член Євросоюзу, а бельгійське громадянство дає право на проживання і працевлаштування в будь-якій країні ЄС
  • можливість подвійного громадянства
  • доступні ціни на проживання та нерухомість
  • доступні іпотечні та споживчі кредити
  • медичне обслуговування на європейському рівні
  • географічне розташування держави, її розкішна і неповторна природня краса, і багато іншого.

Бельгійці досить доброзичлива нація і ставлення до іммігрантів також досить доброзичливе.

Громадяни країни дуже люблять і цінують природну красу своєї країни, намагаються всіляко її оберігати і доглядати за нею. Також, бажаючим іммігрувати в Бельгію дуже сподобається різноманітність зовнішнього вигляду будинків у великих і невеликих населених пунктах - практично всі вони яскраві, неординарні, різнокольорові і просто дуже радують погляд.

 

Способи імміграції в Бельгію:

  • працевлаштування;
  • отримання посвідки на проживання як висококваліфікованого фахівця;
  • бізнес-імміграція;
  • навчання у ВНЗ країни;
  • возз'єднання сім'ї (якщо у одного з подружжя вже є ВНЖ в Бельгії);
  • шлюб з громадянином Бельгії;
  • отримання статусу біженця.

 

ПМЖ в Бельгії через працевлаштування

Щоб перебратися до Бельгії і залишатися там до кінця своїх днів, необхідно знайти роботу. Природно, іммігранту складніше влаштуватися, ніж уродженцю Бельгії. По-перше, треба буде вільно володіти як мінімум англійською та французькою, а по-друге, впоратися з бюрократичною тяганиною.

Види дозволу на роботу в Бельгії

А - найманий працівник (можна змінити місце роботи), термін візи не обмежений;

В - працює на конкретного роботодавця (не можна змінити місце роботи), термін візи один рік;

З - найманий працівник (можна змінити місце роботи), термін візи один рік з можливістю продовження;

Професійна карта - професіонал в конкретній галузі (дизайнер, лікар і т. п.), термін візи п'ять років.

 

Бізнес імміграція в Бельгію

Можливість іммігрувати до Бельгії за бізнес лінією - одна з найбільш реальних і перспективних. Незважаючи на те, що спеціальних програм не існує, немає також і конкретних обмежень, і норм на розміри інвестицій і кількість робочих місць, які повинен буде створити іноземний підприємець.

Для того, щоб отримати тривалий вид на проживання в Бельгії, потрібно сумлінно платити податки і соціальні виплати, передбачені законодавством. Але розглядати таку можливість емігрувати до Бельгії можуть тільки дуже заможні іноземні громадяни.

Для того щоб виїхати до Бельгії і розвивати там свій бізнес, потрібно відповідати трьом основним критеріям:

  • Відсутність судимості.
  • Наявність грошових коштів.
  • Досвід ведення бізнесу.

Ще одним варіантом бізнес імміграції може бути інвестування у різні, в тому числі і природоохоронні, проекти.

Істотним плюсом є відсутність подвійного оподаткування і маса пільг з надання кредитів та сплати внесків до соціальних фондів.

 

Імміграція в Бельгію через вступ до ВНЗ

Для надходження в один з бельгійських вузів потрібні наступні документи:

  • атестат (11 класів) або диплом про вищу освіту (обидва документи потрібні, якщо вступаєте до магістратури);
  • виписка з банківського рахунку, що підтверджує фінансову спроможність або спонсорське поручительство від батьків (опікунів);
  • Довідка про відсутність судимості;
  • медстрахування;
  • підтвердження права на видачу стипендії з посольства або консульства Бельгії (якщо потрапили в стипендіальну програму);
  • закордонний паспорт.

В основному вузи зараховують студентів без конкурсу, але для вступу в деякі престижні вузи необхідно здати іспити.

Крім інших формальностей, для вступу потрібно володіти однією з офіційних мов Бельгії - англійською, фламандською або французькою.

Існує обов'язковий реєстраційний внесок - близько 800 $. Навчальні матеріали студенти набувають самі, без допомоги університету.

 

Возз'єднання з родичами в Бельгії

Для того щоб родичі, які мешкають на території Бельгії могли запросити вас до Бельгії на ПМЖ, їм необхідно або мати громадянство, або перебувати безперервно в країні з дозволом на проживання не менше одного року. Вони також повинні довести, що є всі умови для прийому: житло і регулярний дохід, який дозволить надавати допомогу, не звертаючись за державними допомогами.

Возз'єднатися з родичами можуть:

  • один з подружжя, що має бельгійське громадянство;
  • неповнолітні діти, які перебувають на утриманні батьків;
  • діти віком до 21 року від попередніх шлюбів подружжя;
  • батьки, які потребують турботи і догляду.

Закон від 1984 року ввів заборону на так зване «возз'єднання по ланцюжку». Іноземець, який отримав право на возз'єднання, не може претендувати на те, що слідом за ним іммігрувати в Бельгію можуть і всі інші члени його сім'ї. Ця заборона діє, якщо протягом року право на возз'єднання родичів уже було використано. Тобто – 1 родич на рік.

 

Шлюб з громадянином Бельгії

Реєстрація шлюбу з підданим Королівства Бельгія дає право на легалізацію статусу перебування в країні і отримання постійного виду на проживання. Виїхати до Бельгії і укласти шлюб можна двома способами:

  • реєстрація офіційного шлюбу;
  • реєстрація спільного проживання.

Такий спосіб імміграції можливий, якщо один з партнерів вже має громадянство Бельгії або мешкає з видом на проживання більше трьох місяців.

Шлюб можна укласти в Бельгії або в країні проживання другого з подружжя. В останньому випадку бельгійська влада визнає його, якщо при реєстрації були дотримані закони обох країн. Після укладення шлюбу для того, щоб вже на законних підставах іммігрувати в Бельгію, потрібно пройти через процедуру возз'єднання сім'ї.

Щоб уникнути махінації - імміграція в Бельгію іноземних громадян за цією ознакою була обмежена, в країні існує дуже серйозний контроль за тим, щоб шлюб не був фіктивним. За обман передбачається кримінальне покарання: грошовий штраф до 150 євро або ув'язнення на строк від восьми днів до одного року. За сприяння в організації таких шлюбів передбачений штраф до 15 тисяч євро і тюремне ув'язнення до 5 років.

 

Біженство в Бельгію

До біженців в Бельгії відносяться прискіпливо. Потрібні вагомі причини, щоб вас визнали таким.

Для біженців існує спеціальний табір, де вони очікують відмови або дозволу від імміграційної служби. Подати заявку про статус біженця можна в транзитній зоні або перебуваючи на території держави протягом 8 днів.

Необхідно буде пройти реєстрацію, здати біометричні дані - відбитки пальців і рентгенівський знімок легенів, потім вас сфотографують. А також потрібно буде пройти ряд співбесід.

Ваш запит можуть розглядати кілька років, але весь цей час жити в таборі необов'язково. Ви можете звернутися в Центр громадської і соціальної допомоги, там вам допоможуть знайти житло і будуть виплачувати допомогу.

Задовольнивши всім вимогам і прийнявши статус біженця, ви отримаєте право на постійне проживання в країні. Однак, якщо у вас немає достатніх доказів свого критичного становища, але при поверненні на батьківщину вас чекають переслідування на основі расової ідентичності, віросповідання і приналежності до тієї чи іншої соціальної групи, вам нададуть тимчасову посвідку на проживання. Це називається субсидіарної захистом. Обидва статусу дають однакові права і обов'язки.

 

Що потрібно знати по приїзду в Бельгію на тривалий термін?

Якщо ви маєте намір залишатися в Бельгії довше, ніж на три місяці - слід оформити посвідку на проживання. Запит на ВНЖ робиться в Посольстві Бельгії в вашому місті або країні. Якщо у вас немає кримінального минулого, а джерела ваших доходів легальні, то особливих проблем виникнути не повинно.

Після приїзду в Бельгію потрібно отримати свідоцтво про реєстрацію з адміністрації комуни. Комуна - базова адміністративна одиниця, що входить або до складу округу (Брюссельський столичний округ), або провінції (Фламандський і Валлонський регіони). Відповідно, вам потрібно звернутися в адміністрацію, яка відноситься до комуни за місцем проживання.

Тим часом ваші документи передаються в Міністерство внутрішніх справ. Якщо після перевірки міністерство дає позитивну відповідь, то ви отримуєте вид на проживання.

Якщо відповідь негативна, то вам доведеться протягом двох тижнів покинути Бельгію. Ваше свідоцтво про реєстрацію анулюється.

Термін ВНЖ залежить від способу імміграції. Якщо тривалість не обмовляється заздалегідь, то ви отримуєте ВНЖ строком в один рік, його можна продовжити три рази. Після цього дозвіл змінюється або анулюється.

 

Документи для ВНЖ або ПМЖ в Бельгії

Перелік документів залежить від причини вашої імміграції. Надані документи повинні доводити ваш зв'язок з Бельгією. В цьому питанні кожен випадок індивідуальний.

Перелік основних документів:

  • закордонний паспорт (як діючий, так і старі);
  • ксерокопія українського паспорта;
  • дві кольорові фотографії 5х5 см;
  • правильно заповнена імміграційна анкета (на одному з офіційних мов Бельгії);
  • міжнародний страховий медичний поліс;
  • документ з місць навчання або роботи, з вказівками окладу або стипендії;
  • підтвердження легального джерела доходів на час перебування в Королівстві (наприклад, працевлаштування);
  • копія пенсійного посвідчення, перекладеного і завіреного (для пенсіонерів);
  • для дітей - нотаріально завірений дозвіл від батьків з апостилем (навіть якщо дитина їде з обома батьками).

Якщо ви досить забезпечені, то можете подати на ВНЖ без права на роботу. Для цього будуть потрібні додаткові документи:

  • документ, що підтверджує причину імміграції до Бельгії;
  • документи, що є доказом вашої благонадійності і фінансової спроможності, наприклад, облігації, договір про здачу житла в оренду, авторські договори і т. д. (з розрахунку мінімум 20000 євро на людину на рік).

За вид на проживання в Бельгії потрібно заплатити. Для студентів внесок - 160 євро, для трудових мігрантів - 215. Біженці і іноземці, які потребують медичної допомоги, звільняються від оплати.

Через три роки перебування у Бельгії з видом на проживання можна подати на ПМЖ.

 

 

Джерела: 1, 2, 3.

Международные Авиалинии Украины