Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

Як оформити бельгійську робочу візу, наскільки складно це зробити самому без посередників? Скільки коштує віза для роботи в Бельгії? На всі ці питання спробуємо відповісти в цій статті.

Як і в більшості країн, дозвіл на роботу для іноземного співробітника одержує не сам претендент, а його майбутній роботодавець.

Слід розуміти, що для оформлення візи на довгострокове перебування в Бельгії, в більшості випадків потрібно мати оформлений дозвіл на роботу (якщо ви не товстосум).

Дозвіл на робоче місце в Бельгії вам не видадуть, якщо на нього претендує бельгієць або громадянин країни - члена ЄС (крім самозайнятих, тих, хто займається самостійною підприємницькою діяльністю: письменники, журналісти, фотографи, аніматори дизайнери, тренери, фрілансери і т.п.).

 

У Бельгії існує три офіційних виду дозволу на роботу:

Дозвіл C видається для отримання будь-якої роботи де завгодно (без прив'язки до конкретної організації). Він видається терміном на 1 рік з можливістю подальшого продовження. В основному видається для низькокваліфікованої праці: підсобні робітники, різноробочі, сезонні роботи...

Дозвіл B видається на конкретного роботодавця, так само, терміном на 1 рік і з можливістю продовження. Однак при продовженні ви повинні залишатися працювати у того ж бельгійського роботодавця, бажано на тій же посаді, або на тій же класифікації посад. Тобто, якщо ви раптом за рік отримали підвищення з маляра на майстра цеху, вам доведеться оформляти новий дозвіл (проте в даному випадку, швидше за все, ви будете не проти такого повороту подій з істотною надбавкою в окладі, головне, щоб не навпаки).

Відмінністю від попереднього типу робочої бельгійської візи є те, що після чотирьох разів продовження даного типу дозволу, ви можете претендувати на необмежений у часі дозвіл типу A.

Дозвіл А дозволяє працевлаштуватися на будь-якій роботі в Бельгії протягом необмеженого періоду часу. Цей дозвіл видається тільки тому, хто проживав і легально працював в Бельгії протягом чотирьох років.

Найпоширенішим дозволом на роботу в Бельгії є тип B. Подача заяви на отримання дозволу B є обов'язком роботодавця, який бажає найняти іноземця, якій не є громадянином країни Європейського Союзу.

Якщо ви вирішите отримувати дозвіл даного типу, то повинні будете надати потенційному роботодавцю довідку про стан здоров'я і три фотографії паспортного розміру, які він потім передасть разом з копією пропонованого трудового договору в територіальні органи Міністерства праці Бельгії.

Перед видачею дозволу на роботу Міністерство праці Бельгії обов'язково перевірить, що на дану вакансію немає претендентів з країн ЄС (а в першу чергу - бельгійців). Якщо таких немає, а особливо в разі керівних посад - дозвіл видається практично без питань.

 

Термін на оформлення трудового дозволу в Бельгії

Для отримання дозволу може знадобитися до 12 тижнів.

 

Робота в Бельгії приватним підприємцем (не по найму)

Для того, щоб почати свою невеличку справу в Бельгії і працювати на самого себе, вам буде потрібно подати заяву на отримання професійної карти (carte professionalale / beroepskaart).

Професійна карта може бути видана строком на п'ять років. Вам знадобиться паспорт, медична довідка та підтвердження вашої кваліфікації у вашій професії. Обов'язково проконсультуйтеся з посольством або консульством Бельгії у вашій країні, так як деякі професії вимагають конкретних доказів того, що ви вже зарекомендували себе в своїй області. Наприклад, щоб отримати кваліфікацію професійного журналіста, ви повинні пред'явити документи про те, що ви працюєте в ЗМІ і мати право на отримання бельгійської національної прес-карти; щоб стати письменником-фрілансером, вам необхідно надати копії опублікованих робіт і підтвердження вашого доходу від фрілансу за останні кілька років. Так що все серйозно перевіряється!

Деякі категорії іноземних працівників і самозайнятих осіб (в тому числі громадян ЄС) повинні заявити про свою діяльність в Бельгії, перш ніж почати працювати в Бельгії (Декларація ЛІМОСА).

 

Основний перелік документів для бельгійської робочої візи

Після того, як вас юридично взяли на роботу в Бельгії, що означає: ваш бельгійський роботодавець отримав для вас дозвіл на роботу і підписав з вами трудовий контракт, вам потрібно звернутися в Посольство або Консульство, надавши наступні документи:

  • Закордонний паспорт і його світлокопію.
  • Національний паспорт та копія.
  • 2 фото розмір 4.5 х 3.5 см.
  • Анкета на французькій, англійській або нідерландській мові.
  • Копія трудової угоди.
  • Довідка про стан здоров'я.
  • Довідка про відсутність судимості.
  • Банківська виписка або інший документ, що підтверджує наявність грошових коштів на проживання.
  • Чеки про сплату консульського та сервісного збору.
  • Документи, що підтверджують надання житла (бронювання номера в готелі або офіційне підтвердження від роботодавця про надання житла).

 

Вартість робочої візи до Бельгії

Ціна робочої бельгійської візи складається з двох платежів:

  • сервісний збір 35 євро при оформленні за 7 днів;
  • консульський збір 22 євро.