Рейтинг користувача: 5 / 5

Активна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зірка
 

Громадяни України зобов'язані отримати дозвіл на роботу в Румунії. Оформленням цього дозволу займається румунський роботодавець, а згодом можна буде отримати довгострокову візу на роботу і посвідку на проживання.

Типи дозволів на роботу в Румунії

 

Існує кілька основних видів дозволів на роботу для іноземців в Румунії:

  • постійні співробітники;
  • сезонні працівники;
  • стажисти;
  • спортсмени;
  • транскордонні працівники.

Як правило, в залежності від категорії вашої діяльності, дозвіл на роботу видається строком на 1 рік, а для висококваліфікованих працівників - до 2 років, з можливістю подальшого продовження.

Постійний працівник - іноземець, який працює в Румунії за індивідуальним договором на невизначений термін або за фіксованим терміном, укладеним з роботодавцем на підставі дозволу на роботу.

Стажер - іноземець, який працює на території Румунії на підставі повідомлення про вакансії, володар диплома про вищу освіту або форми вищої освіти в третій країні, який бере участь на території Румунії в програмі стажування з метою поліпшення професійної підготовки або отримання професійної кваліфікації, а також поліпшення мовних і культурних знань.

Сезонний працівник - іноземець, який зберігає своє основне місце проживання в третій країні, але на законних підставах і тимчасово проживає в Румунії, працюючи з індивідуальним строковим трудовим договором, укладеним з роботодавцем на підставі повідомлення про працевлаштування, щоб забезпечити діяльність, яка відбувається відповідно до певної пори року.

Транскордонний працівник - іноземець, громадянин держави, що має спільний кордон з Румунією і проживає в прикордонній зоні відповідної держави, що працює в прикордонному місті на румунській території за індивідуальним контрактом на невизначений або обмежений термін, укладений з роботодавцем на підставі дозволу на роботу.

Висококваліфікований працівник - іноземець, який працює в Румунії на висококваліфікованої роботі з індивідуальним договором на невизначений термін або фіксований термін не менше одного року, укладеним з роботодавцем на підставі дозволу на роботу.

Помічник по господарству - іноземець, який тимчасово працює в приймаючій сім'ї на території Румунії для поліпшення своїх мовних навичок і компетенцій в обмін на просту допомогу по дому і догляду за дитиною.

 

Кого можуть брати на роботу в Румунії?

 

Щоб офіційно працевлаштуватися в Румунії, потрібно дотримати ряд умов, які закріплені на законодавчому рівні, серед них:

  • на дану вакансію не претендують жителі Румунії або ЄС;
  • ви маєте відповідну кваліфікацію, освіту, навички і досвід роботи;
  • з медичної точки зору ви можете працювати на даному робочому місці;
  • у вас немає судимості, несумісної з роботою, яку ви збираєтеся виконувати в Румунії;
  • ви потрапляєте в щорічну квоту, затверджену рішенням Уряду;
  • роботодавець не має неоплачених зобов'язань перед державою;
  • роботодавець здійснює діяльність, сумісну з роботою, на яку вас наймає;
  • роботодавець протягом останніх 6 місяців не притягувався до відповідальності за порушення законодавства, зокрема за незадекларованих працівників або організацію нелегальної зайнятості громадян.

 

Кроки для отримання дозволу на роботу в Румунії

 

Офіційно отриманням дозволу на роботу в Румунії займається роботодавець, який буде представляти необхідні файли і оплачувати відповідні податки в відділеннях Генеральної інспекції у справах імміграції.

Більш детальну інформацію та попередні умови для іноземців можна знайти на офіційному сайті Міністерства праці, сім'ї, соціального захисту та громадян похилого віку, розділ «Робота» - інформаційне керівництво для громадян третіх країн.

Інструкція англійською мовою.

 

Заява на дозвіл на роботу в Румунії

 

Дозвіл на роботу може отримати тільки роботодавець, фізична або юридична особа, на підставі документів, поданих до територіальних підрозділів Генеральної інспекції з імміграції.

Роботодавець повинен зберігати документи, щоб свідчити про те, що робота іноземного громадянина є законною. Працівник, в свою чергу, зобов'язаний зберігати завірену копію дозволу на роботу або посвідки на проживання, виданої йому для роботи.

Візові заяви можна подавати тільки в дипломатичні представництва і консульства Румунії.

Щоб перейти на веб-сторінки дипломатичних представництв і консульств Румунії, натисніть тут.

Після подачі заяви на дозвіл на роботу, Генеральна інспекція з імміграції (IGI) повинна відповісти на запит протягом 30 днів. Термін може бути продовжений максимум на 15 днів для додаткової перевірки. Після отримання дозволу на роботу ви повинні подати заяву на отримання довгострокової візи в румунських дипломатичних представництвах і консульствах.

Для іноземних громадян, які виконують роботу за чинним дозволом на роботу, схвалення IGI більше не потрібно, єдина обов'язкова умова - це дозвіл Національного візового центру на довгострокову візу з метою працевлаштування. Протягом 60 днів з моменту отримання дозволу на роботу необхідно заповнити заяву на отримання довгострокової візи з метою працевлаштування. В іншому випадку термін дії дозволу закінчиться.

По прибуттю в Румунію ви повинні будете зареєструватися в Міністерстві фінансів Румунії і отримати Cod de Identificare Fiscala (CIF), свідоцтво про податкову реєстрацію з функціями, аналогічними особистому ідентифікаційному номеру.

Емігранти, які подорожують зі своїми сім'ями, повинні будуть подати заяву на отримання окремої візи для кожного члена сім'ї. Члени сім'ї не можуть працювати в Румунії, якщо у них немає дозволу на роботу. Ті, хто вже знаходиться в країні з тимчасовим дозволом на проживання, повинні будуть звернутися за дозволом на роботу, якщо вони хочуть влаштуватися на роботу в країні.

 

 

IMAGE FROM PIXABAY.COM