Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

Відповідно до Закону України «Про громадянство України» вихід з громадянства України дозволяється особам, які постійно проживають за кордоном. При цьому слід врахувати, що сам факт проживання за межами України ще не означає, що Ви виконали цю вимогу законодавства.

Дозвіл на виїзд на постійне місце проживання з України

Для того щоб офіційно проживати за кордоном необхідно отримати дозвіл на виїзд на постійне місце проживання з України. Тобто в паспорті громадянина України для виїзду за кордон повинен стояти штамп «постійне проживання» із зазначенням країни проживання.

Отриманню такого дозволу передує певна процедура: спочатку необхідно звернутися з відповідному заявою до територіального органу Державної міграційної служби України за місцем реєстрації на території України, отримати дозвіл, здати внутрішній паспорт, виписатися з останнього місця проживання на території України і тільки потім в паспорті громадянина України для виїзду за кордон отримати позначку «ПОСТІЙНЕ ПРОЖИВАННЯ».

Якщо ви вже проживаєте за кордоном, то ви можете звернутися з такою заявою до відповідної консульської установи України. При цьому слід враховувати, що термін розгляду заяви поданої в Україні становить до 3-х місяців, а за кордоном через консульську установу близько 12 місяців.

Для звернення із заявою про ПМП через консульську установу у вас повинен бути паспорт громадянина України для виїзду за кордон, дійсний не менше одного року з моменту такого звернення. Наприклад, подаючи документи 20 квітня 2015 року, термін дії Вашого паспорта повинен закінчуватися не раніше 20 квітня 2016 року.

Також необхідно враховувати, що при укладенні шлюбу поза територією України і зміні внаслідок цього прізвища, Ви зобов'язані відповідно до положень сімейного кодексу України протягом одного місяця провести процедуру заміни паспорта. При цьому спочатку змінюється національний паспорт в територіальному органі Державної міграційної служби України, а потім на підставі нового національного паспорта оформляється паспорт для виїзду за кордон.
Документи, які подаються до органів міграційної служби

Документи для отримання дозволу на виїзд на постійне місце проживання з України подаються до територіального органу або підрозділу Державної міграційної служби за місцем проживання.

  • Заява про надання дозволу на виїзд на постійне місце проживання за кордон.
  • Три фотографії 3,5 х 4,5 см.
  • Паспорт громадянина України (для осіб, які досягли 14-річного віку).
  • Свідоцтво про народження (для осіб, які не досягли 14-річного віку).
  • Довідка про реєстрацію місця проживання.
  • Документ, що засвідчує особу законного представника.
  • Документ, що підтверджує повноваження особи як законного представника, крім випадків, коли законним представником є ​​один з батьків (усиновлювачів).
  • Нотаріально завірена згода законних представників, які залишаються в Україні, на виїзд за кордон на постійне проживання особи, законними представниками якого вони є (або копію свідоцтва про смерть або рішення суду про позбавлення батьківських прав, про визнання особи обмежено дієздатною чи недієздатною, або безвісно відсутнім або оголошення її померлою).
  • Письмова згода законних представників, які залишаються в Україні, може бути надано ними особисто при подачі заявником заяви щодо особи, законними представниками яких вони є.
  • Нотаріально засвідчена згода дитини у віці від 14 до 16 років на виїзд за кордон на постійне проживання.
  • Копію рішення суду, завірену в установленому порядку, - при відсутності згоди одного із законних представників на виїзд за кордон на постійне місце проживання особи, яка не досягла 16-річного віку, або особи, визнаного судом обмежено дієздатним або недієздатним.
  • Довідку з податкової служби України, що заявник сплатив податки на доходи фізосіб і не має ніяких заборгованостей.

ВАЖЛИВО! Внесення відмітки про виїзд на постійне місце проживання з України не змінює терміну дії паспорта громадянина України для виїзду за кордон.

Терміни розгляду заяви для отримання дозволу

Заява розглядається протягом 3 місяців з дати звернення до підрозділу міграційної служби України.

 

 

Джерело