Рейтинг користувача: 4 / 5

Активна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаНеактивна зірка
 

Еміграція в Боснію і Герцеговину, отримання ВНЖ і ПМЖ: з чого почати? Як приїхати в країну, скільки грошей потрібно, як влаштуватися на роботу або залишитися на кілька днів? Чи потрібно запрошення від роботодавця або спеціальний дозвіл на роботу в Боснії?

 

Боснія і Герцеговина (далі по тексту - БіГ) розташована в центральній частині Балканського півострова. Вона межує з Республікою Хорватією на півночі, заході і південному заході, а також на сході і півдні з Сербією і Чорногорією. Боснія і Герцеговина має невеликий вихід до моря протяжністю близько 21 км берегової лінії.

 

Видача візи при перетині кордону Боснії і Герцеговини

Вам може бути видана віза на кордоні і транзитна віза в аеропорт (Visa A) для одноденної або короткострокової візи (Visa C) для одноразового в'їзду до 15 днів.

За видачу візи на кордоні стягується адміністративний збір у розмірі 100 к.марок.

Міжнародні прикордонні пункти, де можна оформити візу на кордоні: аеропорти Сараєво, Баня-Лука, Тузла і Мостар, а також сухопутні прикордонні пункти: Ісачіч, Босанска Градішка, Босанскі-Брод, Ораше, Павловіце Міст, Каракай, Хум, Клобук, Гориця і Должані. Робочий час цих прикордонних переходів становить від 0 до 24 годин.

 

Чи потрібно реєструватися при в'їзді в Боснію і Герцеговину за умов безвізу?

Якщо ви приїхали в БіГ більш ніж на три дні, то повинні повідомити компетентному підрозділу поліції про своє місце проживання протягом 48 годин після в'їзду.

 

Як офіційно влаштуватися на роботу в Боснії і Герцеговині?

Для отримання офіційної роботи в Боснії вам потрібно отримати дозвіл на роботу, виданий органом, уповноваженим на працевлаштування іноземців. Отримавши дозвіл на роботу, іноземець звертається за дозволом на тимчасове проживання.

 

Яка процедура отримання дозволу на роботу в Боснії?

Процедура отримання дозволу на роботу, наступна:

Після того, як ви знайшли прийнятну роботу в Боснії і Герцеговині, ваш майбутній роботодавець повинен отримати дозвіл на роботу в Центрі зайнятості, а ви можете приступити до роботи тільки після отримання даного дозволу на роботу.

Тепер ви можете оформляти ВНЖ в Боснії і Герцеговині.

Вам доведеться відвідати Службу у справах іноземців і на підставі виданого вам дозволу на роботу подати заяву на отримання дозволу на проживання в Боснії і Герцеговині.

Якщо ви тимчасово відсутні в цій європейській країні, то можете подати таку заявку через дипломатичне консульське представництво Боснії і Герцеговини, а в БіГ - безпосередньо в відповідне організаційне підрозділ Служби.

На території БіГ іноземець може подати заявку на отримання дозволу на своє перше тимчасове проживання тільки в тому випадку, якщо він в'їхав з довгостроковою візою (Visa D) в БіГ, або якщо він є громадянином країни безвізового режиму.

 

Вид на проживання в Боснії і Герцеговині

Документи для отримання посвідки на проживання в Боснії і Герцеговині:

  • свідоцтво власника на нерухомість в країні;
  • документ, що підтверджує адресу юридичної особи на території Республіки.

Для отримання посвідки на проживання в відділення місцевої поліції у справах іноземців необхідно надати наступні документи:

  • Оригінал закордонного паспорта;
  • Свідоцтво на зареєстроване підприємство або свідоцтво власника нерухомості;
  • Договір оренди квартири на території Боснії і Герцеговини на термін не менше 6-ти місяців;
  • Договір оренди виробничого приміщення для роботи вашої компанії;
  • Дозвіл на роботу;
  • Анкету-заяву.

Документи подаються безпосередньо в поліцію у справах іноземців по приїзді в країну. Термін розгляду заяви - від 2-х до 4-х тижнів.

Перший вид на проживання в Боснії і Герцеговині видається на термін 3 місяці і продовжується після закінчення терміну.

Після закінчення двох років можна подати прохання на отримання постійного місця проживання (ПМП).

 

Як жити і працювати в Боснії і Герцеговині без документів ВНЖ?

Будь-який іноземний громадянин, який не має дозволу на проживання відповідно до законів БіГ, вважається нелегальним мігрантом, якому в кінцевому підсумку загрожує депортація з Боснії та Герцеговини з оголошенням заборони на в'їзд в БіГ на термін від одного до п'яти років. Іноземець повинен бути оштрафований на суму від 300 до 1500 марок, якщо він проживає в БіГ довше, ніж вказано у візі або тимчасовому дозволі на проживання, або довше, ніж термін дії безвізового перебування.

 

Всім удачі в підкоренні Європи!