Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

Дізнайтеся, яку візу отримати і яка процедура подачі заяви на отримання необхідних документів для громадян України. Якщо Ви збираєтеся знайти роботу у Франції будучи студентом, стажистом або досвідченим працівником, то Вам буде потрібно оформити дозвіл на працевлаштування.

Працюємо менше 90 днів (3 місяці)

 

Щоб працевлаштуватися у Франції на термін менше 90 днів по безвізу з України, вам потрібно, щоб ваш французький роботодавець отримав тимчасовий дозвіл на роботу, затверджений Міністерством праці Франції Direction regionale enterprises enterprises, de la concurrence et de consummation, du travail et de l'emploi , або Convention d'accueil з печаткою місцевої префектури.

Цей дозвіл буде відправлено поштою в консульство Франції в Україні, де ви будете оформляти візу. Вас викличуть для отримання документів. Тобто, починати потрібно з роботодавця.

 

Працюємо у Франції більше 90 днів

 

Якщо ви плануєте працювати у Франції більше 90 днів / 3 місяців, ви повинні подати заяву на отримання довгострокової робочої візи, яка також є вашим дозволом на проживання. Ваш роботодавець повинен скласти трудовий договір і направити його в місцевий підрозділ Міністерства праці Франції, DIRECCTE (Регіональне управління підприємств).

Якщо з вами поїдуть члени сім'ї, роботодавець повинен буде одночасно почати процедуру, яка носить назву «супроводжуючий член сім'ї». Якщо DIRRECTE схвалює ваш контракт, він відправляється в офіс Francais de l'Immigration et de l'Integration (OFII).

Як тільки OFII затвердить контракт, він буде відправлений безпосередньо до французького посольства або консульства в Україні, відповідальне за видачу французького дозволу на роботу.

Ви (і всі родичі, які будуть з вами) будуть запрошені записатися на прийом, щоб особисто відвідати посольство / консульство для подачі заяви на отримання довгострокової візи. Вам необхідно мати при собі паспорт (виданий протягом останніх 10 років і термін дії якого закінчується не пізніше, ніж через три місяці після закінчення терміну дії візи), заповнену форму заяви та плюс будь-яку іншу документацію, необхідну в залежності від типу роботи (і дозволу), на яку ви подаєте заяву.

Після прибуття до Франції вам необхідно зареєструватися в L'Office Francais de l'Immigration et de I'Integration (OFII).

Портал Міністерства праці Франції, Реєстр співробітників.

 

Типи віз для роботи у Франції

 

 

Існують різні типи дозволів на проживання і віз для роботи у Франції, кожен зі своїми вимогами, терміном дії та умовами для конкретної роботи або типів працівників.

Деякі дозволи передбачають звільнення від інших загальних вимог для мігрантів, які приїжджають жити до Франції, наприклад, вимога для мігрантів Contrat d'Accueil et d'Intégration (CAI). Цей контракт покликаний допомогти мігрантам інтегруватися у французьке суспільство. Підписавши його, французький уряд оплачує навчальні курси, а мігрант погоджується прийняти в них участь.

 

Перевезти сім'ю до Франції за робочою візою

 

Якщо ви працюєте у Франції понад 18 місяців і маєте дозвіл на тривале перебування з позначкою «працівник» або «тимчасовий працівник» ви можете подати заяву на те, щоб перевезти свою сім'ю до Франції.

Подружжя (у яких шлюб зареєстрований офіційно) і їх неповнолітні діти можуть подати заяву на отримання річної візи (без можливості працювати протягом цього часу) і повинні підписати CAI.

Блакитна карта ЄС для висококваліфікованих працівників

 

Це дозвіл на проживання та роботу на термін від одного до трьох років для висококваліфікованих співробітників.

Щоб претендувати на блакитну карту ЄС, ви повинні мати диплом, який підтверджує мінімум трирічну вищу освіту або п'ятирічний професійний досвід роботи в конкретній галузі. Крім того, ви повинні отримати у Франції трудовий договір терміном не менше одного року з щомісячною зарплатою в 1,5 рази вище французької середньо-валової річної зарплати (у 2017 році уряд Франції збільшив цю суму до 53 836 євро на рік).

Не менш важливо, ви повинні працювати в тій області, по якій ви збираєтесь працевлаштуватися у Франції протягом двох попередніх років.

Після 18 місяців у Франції ви можете працювати в інших країнах ЄС. Через п'ять років ви маєте право на поновлювану 10-річну карту довгострокового проживання в ЄС. Члени сім'ї можуть отримати посвідку на проживання «в приватному і сімейному житті», що дозволяє їм працювати, і через п'ять років вони також мають право на отримання карти постійного жителя ЄС. Вони будуть звільнені від вимоги CAI.

 

Робота для студентів у Франції

 

Якщо ви вже вчитеся в навчальному закладі Франції і збираєтеся підробити, то це дозволено законодавством. Студенти можуть отримати оплачувану роботу на умовах неповного робочого дня під час курсу навчання (максимум 964 години на рік).

Якщо ж ви тільки збираєтеся поступати до вищу з розрахунком на роботу у Франції, то вам знадобиться отримати візу для в'їзду до Франції і навчання в університеті.

 

Робота у Франції в якості стажистів від українського ВНЗ

 

Це можливо, але ви повинні бути студентом університету України, і стажування повинне бути пов'язане з вашим навчанням.

У більшості випадків стажування у Франції не оплачується, але ви можете примудритися і отримати невелику фін-допомогу від роботодавця. В такому випадку, вам необхідно підписати тристоронній документ: вами, вашим роботодавцем у Франції і вашим університетом в Україні, а також зібрати документи, що підтверджують ваше додаткове фінансове забезпечення (приблизно 615 євро), бронювання авіаквитків і підтвердження проживання. Для неповнолітніх учнів коледжів - нотаріально завірений дозвіл батьків.

 

Сезонні робітники – дозвіл до Франції

 

 

Якщо ви працюєте за сезонним контрактом на термін більше трьох місяців, ви маєте право виду на проживання, дійсне протягом трьох років, яке може бути продовжено на наступні три роки.

Це дозволяє вам працювати на сезонній роботі не більше 6 місяців з кожних 12. Вам дозволено перебувати у Франції тільки шість місяців в році при звичайному проживанні за межами Франції, хоча вам дозволено мати кілька контрактів в правонаступництво, за умови, що ви не перевищуєте шість місяців з одного року в цілому. Ваша сім'я не може приєднатися до вас.

Якщо вам від 17 до 30 років, і ви хочете працювати в якості помічника по господарству в приймаючій сім'ї у Франції, вашій приймаючій сім'ї необхідно оформити договір (згода на розміщення) і отримати його схвалення DIRECCTE. Ви також повинні мати лист про зарахування в школу з вивчення мови із зазначенням того, коли ви будете її відвідувати (мінімум 10 годин на тиждень), перш ніж ви зможете отримати візу.