Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

Як правильно працевлаштуватися в Європі? У даній статті ми розглянемо варіанти роботи в країнах ЄС: по біометрії до 90 днів, а також на великі терміни, при отриманні робочої візи і дозволу на роботу. Це прості відповіді на питання для новачків...

Сьогодні безліч сайтів і форумів пропонує українцям роботу в Європі, часто від прямих роботодавців і без посередників. Однак, початківці здобувачі роботи не знають навіть законодавчих основ, не кажучи вже про нюанси працевлаштування в різних країнах Європи.

На всі питання, які стосуються роботи для жінок, чоловіків, сімейних пар, студентів або професійних співробітників в тій чи іншій країні Європейського Союзу в нашому короткому викладі відповісти не вдасться, проте основні моменти, які стосуються отримання дозволу на роботу в Європі для українців ми розкриємо. Крім того, в статті наведені посилання на більш докладні статті про отримання робочих віз.

Для початку слід знати, що для громадян країн, які не входять до складу ЄС (а це поки є Україна), в більшості випадків доведеться оформляти робочу візу і дозвіл на роботу. Але ще раніше, потрібно цю роботу знайти. Почнемо з пошуку роботи в Європі і плавно перейдемо до дозвільних документів, в тому числі і візами.

 

Як знайти роботу в Європі?

 

Якщо у вас немає грошей для поїздок за кордон в пошуках роботи, спробуйте відвідати міжнародний ярмарок вакансій в Україні. Такі ярмарки проводяться в Києві, Львові, Харкові та інших великих містах.

Якщо ви вже знайшли компанію-роботодавця, в якій ви зацікавлені працювати, сміливо надсилайте на її адресу по електронній пошті своє резюме.

Якщо ви вже перебуваєте за кордоном, так само можна відвідати міжнародний ярмарок вакансій, які проводяться в столицях і великих містах Європи і організовуються по галузях, наприклад, у сфері навчання.

 

Читайте: Робота в Німеччині для українців: практичне керівництво

 

Як збільшити свої шанси на працевлаштування у Європі?

 

Отримайте сертифікат TEFL, якщо ви знаєте англійську мову і зможете його викладати. Крім того, ви могли б викладати українську? Зазвичай сертифікація займає близько 4-11 тижнів. Що стосується англійської, то Міжнародна Академія TEFL і CIEE, в цілому визнається без питань в більшості європейських країн.

 

Пошук роботи в Європі помічником по господарству

 

В Європі є десятки агентств, які наймають людей, які говорять по-англійськи, по-українськи і по-російськи, для роботи в якості Au-Pair на термін не менше 3 місяців.

Однак пам'ятайте, що в деяких країнах не завжди допускається наявність помічників по господарству старше 30 років, але ні в одній країні не дозволено працевлаштовуватися на таку роботу, якщо вам менше 18 років.

 

Що значить отримати робочу візу в Європі?

 

 

Це означає те, що вам потрібно перевірити вимоги до робочої візи в конкретній країні Європи, адже не існує такого поняття, як загальноєвропейська робоча віза, тому вам потрібно буде вибрати конкретну країну і з'ясувати, які їхні робочі й візові вимоги.

 

Ось, наприклад, деякі вимоги щодо отримання робочих віз в Європі:

 

У деяких країнах діють суворі візові вимоги, такі як підтвердження володіння місцевою мовою, це, наприклад, Німеччина.

Отримати робочу візу найпростіше, якщо у вас вже є трудовий договір з роботодавцем в Європі. Якщо у вас його ще немає, ви ризикуєте отримати відмову у видачі візи.

 

Робота в Європі для дипломованих фахівців. Як впливає освіта або науковий ступінь на отримання візи в Європі?

 

Подивіться, чи дозволить ваша вчена ступінь працювати без візи. Залежно від країни, люди з медичними ступенями, визначеними інженерними ступенями, а також - підприємці або інвестори можуть подати заяву на отримання спрощеної робочої візи або їм взагалі може не знадобитися європейська робоча віза.

Якщо ви юрист, спробуйте Францію або Естонію, якщо ви займаєтеся фінансами - Ірландія, Люксембург, Угорщина і Великобританія з більшою ймовірністю візьмуть вас.

У Великобританії інвестори, підприємці, люди з винятковим талантом і деякі аспіранти можуть подати заяву на отримання візи на спеціальній основі балів.

 

Робота в сфері туризму або сільського господарства в Європі і отримання сезонної (тимчасової) візи

 

Більшість європейських країн пропонують сезонні робочі візи на термін до 6 місяців. Це включає в себе роботу в туристичній галузі, фермерські або сільгосподарські роботи, які залежать від сезону. Для отримання такої сільгосп-візи вам потрібно буде надати документи про те, що у вас є підписаний контракт з роботодавцем в Європі, є оплачене житло, медична страховка і ви не проти того, що повернетеся на батьківщину після закінчення контракту. Крім того, потрібно знати, що роботодавець не укладе з вами контракт, якщо на дане робоче місце претендує громадянин даної країни Європи, це заборонено законом.

У деяких країнах ви можете продовжити свою сезонну робочу візу після закінчення 6 місяців.

 

Віза в Європі для бізнесменів і інвесторів

 

Якщо ви хочете перевести свій бізнес в Європу, подайте заявку на бізнес візу. Перша віза зазвичай видається на 2 роки. Вам потрібно буде надати ту ж документацію, що і для інших довгострокових віз, включаючи ваш паспорт, підтвердження оренди житла і підтвердження страхування.

Вам також потрібно буде довести, що у вас є достатньо грошей, щоб ваш бізнес працював, список клієнтів в країні, в яку ви переїжджаєте, будь-які професійні ліцензії, необхідні для легальної роботи, і доказ того, що ваша робота принесе користь країні або надасть можливості працевлаштування для її громадян.

Кращий вибір для громадян, які не входять до ЄС, це Німеччина, Іспанія або Нідерланди. В інших країнах для позаштатних співробітників з країн, що не входять в ЄС, отримати візу практично неможливо.

 

Подача заяви на робочу візу різних спеціальностей

 

Вимоги до візи в країни Євросоюзу зазвичай включають в себе форму заяви, фотографію в стилі паспорта, дійсний паспорт, бронювання авіаквитків, проживання, страхування, трудовий договір і підтвердження вашої кваліфікації (сертифікати або дипломи).

Якщо ваша компанія подає заявку на вас, вам все одно доведеться надати деякі документи, такі як паспорт, договір оренди і підтвердження страхування.

Можливо, вам доведеться подати заяву заздалегідь в посольстві або консульстві.

Орієнтовна вартість подачі заяви на отримання робочої візи в країни Європи становить 35-60 євро.

 

Короткострокове дозвіл на роботу в Європі

 

Якщо ви плануйте провести в Європі менше 1 року за стандартною робочою візою, то ви можете подати заяву на короткострокову або тимчасову роботу. Після закінчення року ви зможете продовжити візу.

Майте на увазі, що продовження візи потребує додаткової процедури подачі заяви і зборів.

 

Робота по біометрії

 

Наявність українського біометричного закордонного паспорта не дає можливості повністю легально працевлаштуватися за кордоном, однак це широко поширене.

За біометричному паспорту можна жити в країнах ЄС до 90 днів, а за цей час можна знайти підробіток і непогано заробити, однак це працевлаштування не буде офіційним.